Maart 2008
De techniek van het begraven
Wim van Midwoud zal vanaf nu elk kwartaal de techniek op begraafplaatsen belichten. Van Midwoud heeft twintig jaar ervaring bij cultuurtechnische bedrijven en tuinarchitectenbureaus in technische en leidinggevende functies. Sinds 2001 werkt hij op begraafplaats De Nieuwe Ooster als hoofd van de Buitendienst en als projectleider van het restauratie- en renovatieplan van het gedenkpark aldaar. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van machines, gereedschap, materialen en beplantingen zullen aan de orde komen. Belangrijke, steeds terugkomende vragen hierbij zullen zijn: wat schiet de beheerder, de boekhouder en het milieu op met dit product? Deze eerste keer is de blik gericht op een electrotransporter uit Duitsland.
Bekijk het volledige artikelEen zelfrijdende heggenschaar
De 72-jarige Jan Tangelder uit Silvolde (Achterhoek) heeft met zijn zoon een bedrijf in de grondroertechniek. Het bedenken en bouwen van machines is zijn lust en zijn leven, getuige zijn erf met al dan niet onttakelde houtkloven, hooiblazers en grasmaaimachines. Nu heeft hij iets bedacht waarvan begraafplaatseigenaren kunnen profiteren: een zelfrijdende heggenschaar.
Bekijk het volledige artikelPrachtig, maar klein
© Anja KrabbenDat het uitvaartmuseum (eindelijk) geopend is, is goed nieuws voor de hele uitvaartbranche. Een mooi en levendig museum over een onderwerp (de dood) en een vakgebied (de uitvaartwereld) dat decennia lang enerzijds een suf en doods imago had en anderzijds buitenstaanders aan het griezelen zette, kan alleen maar positief werken. Maar wat kan de gemiddelde begraafplaatsman en -vrouw hier vinden? Is het gewoon een leuk dagje uit of kun je er ook nog vakkennis opdoen? De Begraafplaats bezocht het museum met begraafplaatsmensen uit Sneek, Middelburg, Bergen en Amsterdam en vroeg hun oordeel.
Bekijk het volledige artikelBezoekers over hun begraafplaats
Hoe ervaren bezoekers een begraafplaats? We vroegen het aan enkele mensen die regelmatig begraafplaats Jonkerbos bezoeken, aan de rand van de Nijmeegse wijk Hatert. Het is een begraafplaats met veel groen, een kapel, en onderhoudspersoneel dat op minitractors rondrijdt. "Ik kom hier graag. Op een andere begraafplaats zeggen ze je nog niet eens gedag. Hier zijn ze vriendelijk."
Ecologisch en natuurlijk begraven in Rheden en Dieren
© Gerda NaterWerken met een minimum aan chemische bestrijdingsmiddelen heeft ingrijpende consequenties. Hoe pak je met hetzelfde aantal medewerkers het onderhoud aan van 31 hectare? In Rheden en Dieren ging het Team Begraafplaatsen de uitdaging aan en zocht een creatieve oplossing. Het resultaat: Drie prachtige en milieuvriendelijke begraafplaatsen.
Bekijk het volledige artikelEen plaats voor de doden voor alle culturen
© Pauline Prior'In Nederland leven verschillende culturen met hun geloof- en levensovertuigingen naast elkaar. Worden zij ook naast elkaar begraven? Wat zijn de wensen van al die Nederlanders met hun verschillende culturele achtergronden en persoonlijke opvattingen? Hoe ziet de dodenplaats, hoe ziet de herdenkingsplaats van de toekomst er uit?' Met deze opdracht en vraag werden vierdejaar studenten van verschillende richtingen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) aan het werk gezet. Begin dit jaar werden de diverse ontwerpen gepresenteerd.
Rust is weergekeerd in Houten
© Pauline PriorIn de gemeente Houten zijn zes begraafplaatsen, waaronder twee algemene die door de gemeente worden beheerd. De oude algemene is zo goed als vol, de nieuwe is in 2002 in gebruik genomen. De overgang van de oude naar de nieuwe begraafplaats ging gepaard met intensief overleg tussen de gemeente met begrafenisondernemers en kerken, maar verliep niet geheel vlekkeloos. De aanloopproblemen zijn inmiddels opgelost. Nu worden zowel de oude als de nieuwe begraafplaats gebruikt, zij het dat je op de laatste alleen begraafrecht hebt als je al decennia in Houten woont.
Bekijk het volledige artikelVerder:
Nieuwe rubriek: Wonen op de begraafplaats. Deze eerste keer in Hengelo.Gerard Koning uit Enschede vertelt over een persoonlijk verlies en de invloed daarvan op zijn functioneren op de begraafplaatsOp de foto-middenpagina's: Hilula in Israël. Foto van Pauline Prior.Hedy Vegter vertelt in haar laatste column waarom ze afscheid neemt.In Beroemd begraven het graf van Herman Brood in Amsterdam.LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelen in de Vraagbaak vragen over algemeen begraven en illegaal begraven.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.