De Begraafplaats

Maart 2000

Inspectie-richtlijn lijkbezorging: De keizer heeft geen kleren

© Mr. W.G.H.M. van der Putten

Medio januari is eindelijk de derde herziene druk van de Inspectie-richtlijn lijkbezorging verschenen en onder andere toegezonden aan gemeenten en houders van bijzondere begraafplaatsen. Zoals de LOB al eerder vreesde, wemelt het in deze herziene druk van de fouten.

Bekijk het volledige artikel

Keldergraven: op de lange duur voordeliger

© Pauline Prior

Voor veel grote begraafplaatsen is het een belangrijk onderwerp: keldergraven. Wat zijn de voordelen ten opzichte van zandgraven? De enorme begininvestering die het met zich meebrengt, zal op de lange duur worden terugverdiend, meent Laurens Bos, beheerder van de Leidse begraafplaats Rhijnhof. Daar hebben ze onlangs gekozen voor duizend keldergraven. Geschatte kosten: zes miljoen.

Bekijk het volledige artikel

Nederlandse gevallenen

© Nicolien Reith

Veel later dan de landen om ons heen richtte Nederland in 1946 een stichting op om oorlogsgraven aan te leggen en in stand te houden. In totaal zijn dat er zo'n 150.000 in meer dan vijftig landen. In eigen land zijn de graven verdeeld over 498 gemeenten. Auke Santhuizen is een van de bijna vijfhonderd consuls van de Oorlogsgravenstichting. Hij waakt over de circa driehonderd oorlogsgraven die op De Nieuwe Ooster in Amsterdam te vinden zijn.

Allrounder voor kerk en nabestaande

© Pauline Prior

De begraafplaats van de Nederlands-hervormde kerk in Assendelft ligt veilig verscholen achter het politiebureau aan de Dorpsstraat nummer 374. Aan deze lange weg liggen twee begraafplaatsen, de rooms-katholieke en de Nederlands-hervormde. Voor veel Zaankanters is paars of blauw hen echter om het even, want het rood geeft kleur aan hun leven. Na de dood is het aan Klaas Bleeker om hun uitvaart te regelen. Dit doet hij voor alle mensen eender want ieder mens is voor hem gelijk.

Bekijk het volledige artikel

Als er niet wordt gehuild, dan is er iets mis

© Pauline Prior

Op de rooms-katholieke begraafplaats in het Rotterdamse Crooswijk liggen veel Kaapverdirs. In Rotterdam woont de grootste gemeenschap Kaapverdianen buiten de eilandengroep. Hun gemeenschap telt ongeveer vijftienduizend zielen.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina's: Pauline Prior fotografeerde servicestations op begraafplaatsen. Marie-Louise Meuris vertelt in haar column Hemel & Aarde over het oorspronkelijke ontwerp van de nieuwe Oosterbegraafplaats door Springer. In de begraafplaats als inspiratiebron: een gedicht van Cees van Raak. In zijn Vraagbaak behandelt mr. W.G.H.M van der Putten arbozaken, wandgraven en grafrechten. Verder informatie over nieuwe producten en diensten en uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.