juni 2023
Veraarden
© Anja KrabbenHet composteren van menselijke lichamen als mogelijke vorm van lijkbezorging leek tot voor kort ver weg. Maar opeens gaan de ontwikkelingen snel. In Duitsland zijn al enkele lichamen reerdigt (veraard) en in Nederland is onlangs de stichting Veraarden opgericht.
Bekijk het volledige artikelZeeland in cijfers
Een provincie met veel gemeentelijke begraafplaatsen en veel verdwenen begraafplaatsen. Redenen: de Spanjaarden en overstromingen.
Ook bij rampen: voor iedereen is er plek
De omgang met de slachtoffers en hun laatste rustplaats is sterk veranderd in de loop der tijd. Tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw werden slachtoffers van rampen bij elkaar begraven, op één begraafplaats. Daarna veranderde dat. Geen groot verzamelgraf meer zoals nog wel bij de Teneriferamp, waarin elk individu opging in de massa, maar een persoonlijk grafmonument in de eigen omgeving.
Lasten of kansen?
Het aantal uitvaartondernemingen is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral met zzp’ers en andere kleine bedrijven. Wat betekent dit voor de begraafplaats? Waar de een het werk alleen maar ziet toenemen, ziet de ander kansen.
De wet schrijft voor
Op veel gemeentelijke begraafplaatsen is de voorloper wegbezuinigd. Ook op bijzondere begraafplaatsen ontbreekt te vaak iemand die de uitvaartstoet ontvangt. Maar mag dit eigenlijk wel?
Omzet verhogen
Op veel plekken loopt het aantal begravingen terug. Ook in Utrecht, maar toch tonen de inkomsten uit begraven aldaar een stijgende lijn. Hoe kan dat? Tanja Medema legt het uit.
Elektrische kruiwagen maakt zwaar werk licht
In Helvoirt staat de fabriek van Matador waar dagelijks honderden krui-, steek- en transportwagens de werkplaats verlaten. Zoals de Superhond en E-Barrow, de elektrische kruiwagen.
Verder ...
Fotocollage Grafengelen, Column Ode aan de grafmaker, Historie toen en nu in Groningen en meer ...
Bekijk het volledige artikel