Februari 2014
Leren van Elkaar
© Anja KrabbenEind 2013 vonden er twee bijzondere bijeenkomsten plaats – de ene in Groningen, de andere in Amsterdam. Bijzonder omdat op beide plekken onderzoekers en mensen uit de praktijk bij elkaar kwamen, met als doel kennis te vergaren en te delen over de funeraire cultuur in Nederland. Een verslag. En een vooruitblik naar wat dit kan betekenen voor begraafplaatsen.
Bekijk het volledige artikelNieuwe rubriek: De wethouder
Jaarlijks telt Rotterdam zo’n drieduizend begrafenissen en crematies, verdeeld over zeven begraafplaatsen en één crematorium. Vroeger ging dat rechttoe rechtaan, nu steeds meer volgens individuele wensen. Hoe organiseer je dat als gemeente het beste? Wethouder Alexandra van Huffelen kijkt naar de toekomst, maar eerst nog even naar het verleden.
Bekijk het volledige artikelEen berceau op de begraafplaats
Berceaus, ook wel loofgangen genoemd, zijn bijzondere tuin- of parkelementen die al in de 17de eeuw werden toegepast. Ze kwamen vaak voor op landgoederen en kasteel- en kloostertuinen en zijn daar vaak nog te vinden. Op begraafplaatsen kan een berceau dienen als een bijzondere accentuering van een hoofdpad, een overgang van ruimtes of entree van een gebouw of grafveld.
Graven verhuizen vanwege Hoogwaardig Openbaar Vervoer
© Pauline PriorEr werd al twintig jaar over gepraat: de Uithof-tramlijn in Utrecht. Daarvoor moest een grafvak met 300 graven op begraafplaats Soestbergen worden opgeofferd. Een groot deel daarvan betrof ‘eeuwige graven’ waarvan de nabestaanden nog springlevend en rechthebbend waren. Hoe pak je dat aan als begraafplaats?
Zweeds voorbeeld
Begraafplaats Skogskyrkogården in Stockholm staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege haar buitengewone en universele cultuurwaarde voor de mensheid. Ada Wille en Bart Vlaanderen bezoeken de begraafplaats en ontdekken dat de 100 jaar oude begraafplaats nog steeds een inspirerend voorbeeld is.
Kranenburg verwelkomt islamieten en Chinezen
© Pauline PriorDe gemeente Zwolle heeft zes begraafplaatsen in beheer. Kranenburg is de grootste, in gebruik genomen in 1933. Tweeëntwintig hectare groot is het voormalige landgoed. In 1984 werd het crematorium gebouwd.
‘Een echt mooi werk’
© Pauline Prior145 kunstenaars reageerden op een openbare opdracht voor een ‘Algemeen Gedenkteken’ op begraafplaats Kranenburg. Gekozen werd voor een kunstwerk van Joost van Santen, een ‘beeld van licht’.
Voloptueus kunstwerk zorgt voor ophef
In het centrum van Cuijk is sinds 1997 een beeldentuin ingericht op de oude protestantse begraafplaats. In deze beeldentuin staat sinds april 2012 het meer dan menshoge beeld ‘Oervrouw’ van kunstenaar Carla Dijs. Eind vorig jaar ontstond er ophef rondom het kunstwerk. Omstanders en begraafplaatsbezoekers zouden zich storen aan het beeld. De Begraafplaats ging op onderzoek uit.
Verder...
Nieuwe Producten en diensten, waaronder een middel tegen konijnen: niet doden, wel verjagen. Bij bezoek graag de plas ophouden. De column van Leon Bok. Het begraafplaatsgevoel van… Cornald Maas. Door Anna Kroon. Beroemd, begraven… en geruimd: Anna Blaman, lag op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam-Overschie Tekst Angelique Scheerder, foto Pauline Prior. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer van 2014 komt uit eind maart 2014, week 13.