De Begraafplaats

December 2011

Liefde, lust en de dood

© Anja Krabben

Begraafplaatsen zou je uitingen van liefde kunnen noemen. Maar heel soms steekt ook lust de kop op. Een klein overzicht van uitingen van lust en liefde (tot in de dood) op de begraafplaats.

Bekijk het volledige artikel

Verbroedering tussen vakbroeders

© Anja Krabben

Zal de gedeelde liefde voor begraafplaatsen uiteindelijk leiden tot een samengaan tussen LOB en Terebinth? Diverse Terebinthers en LOB’ers laten hier hun licht over schijnen. “We hebben elkaar nodig. En we kunnen elkaar versterken.”

Verbroedering tussen Joden en moslims

© Pauline Prior

Begraafplaats Zeeburg in Amsterdam is de grootste Joodse begraafplaats van West-Europa. Hij werd in 1714 in gebruik genomen door de Hoogduits-joodse gemeente. Er liggen minstens 100.000, volgens sommigen zelfs 200.000 mensen begraven.

Dierenliefde

© Harry Perrée

Liefde voor konijnen is mooi, maar als diezelfde dieren bloemen aanvreten en holen maken onder graven dan kan de liefde voor de nabestaanden de bovenhand krijgen. De Partij voor de Dieren en de beheerder van Moscowa kruisen de degens over nut en noodzaak van afschieten.

Bekijk het volledige artikel

Een liefde die opbloeide op de begraafplaats

© Pauline Prior

Jos Dijkman (64) en Wim ter Velde (70) ontmoetten elkaar op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Zij was negen jaar en de dochter van de directeur. Hij was vijftien toen hij werd aangenomen als hulpje van de hovenier.

Uit liefde en barmhartigheid

© Pauline Prior

De Rooms Katholieke Begraafplaats van Medemblik was vroeger nauw verbonden met de Zusters van Liefde. Zuster Alphonsa is de enige Zuster van Liefde die nog in Medemblik woont, twee anderen wonen in Brabant, de rest ligt begraven in een zustergraf op de begraafplaats, waar ook nog een priestergraf en een graf voor de Fraters van Liefde is.

Duitse vakbeurs

© Pauline Prior

Afgelopen september vond in Essen (Duitsland) de tweejaarlijkse Duitse vakbeurs Friedhoftechnik plaats. Een kleine honderd exposanten toonden hun nieuwste producten. Typisch Duits: de begraafplaatshovenier en de Memoriam Garten. Handig: de Urnenversenker.

Apps en eikpersonen

© Pauline Prior

Hoe kan het begraven gepromoot worden, nu er meer belangstelling is voor cremeren? We vragen het dit jaar aan zes personen die kennis van zaken hebben of die vanuit een geheel andere, frisse invalshoek naar de materie kijken. Deze keer Arlette Goddijn en Jeroen Plemp, werkzaam bij I Care Producties, een communicatiebureau dat is gespecialiseerd in de zorg.

Het donkere gat aantrekkelijk maken

© Pauline Prior

Begin oktober hield Honor Piëteitstechniek een Inloopseminar voor beheerders met als thema ‘Innovaties op en rondom begraafplaatsen’. Wat kunnen beheerders zelf doen om het begraven aantrekkelijker te maken? Luisteren naar wensen is belangrijk. “Het kan goed zijn om de gebruikers van een product in te schakelen en mee te laten denken.” Het nieuwe begraven ligt in uw handen.

verder

Liefde. De laatste column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… Wim Cappers. Door Anna KroonBeroemd & Begraven: Het liefdespaar Jean Louis Pisuisse en Joanna Jacoba Gilliams op begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag. Door Roy de BeunjeDe Dames inspecteren de algemene begraafplaats Nieuw Tijningen te Zaltbommel.Begraven in Nederland aanzienlijk goedkoper geworden! De column van Wim van MidwoudDe juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2012 komt uit in februari 2012, week 6.