augustus 2019
Zwaar weer
De 1400 kerkelijke begraafplaatsen die Nederland telt zijn in zwaar weer. Het wordt tijd dat overkoepelende kerkgenootschappen, brancheorganisaties en aanbieders van opleidingen en scholing de handen ineen slaan. Wim van Oort brengt de problemen in kaart.
Geen privatisering
Een terugblik op de gang van zaken rond de bijna-privatisering van een deel van begraafplaats en crematorium de Essenhof in Dordrecht. Pauline Harmsen, directeur van de Essenhof van 2008 tot 2018, vertelt waarom dat toch niet doorging.
Het begraafplaatsgevoel ...
van Freek en Hella de Jonge. De dood van een kind, van een kleinkind, Joodse (schoon)ouders die als enigen uit hun familie de oorlog overleefden: de dood was altijd in hun leven. Een gesprek op de algemene begraafplaats in hun woonplaats Muiderberg, waar ze zelf begraven willen worden.
Het is goed in Meppel
Een ‘Terebinther’ en een beheerder lopen gezamenlijk over een onlangs (gedeeltelijk) gerestaureerde begraafplaats. Ze lopen langs de rijen herstelde en opnieuw beschilderde stenen en ze zien dat het goed is. De relatie tussen de Terebinth en de begraafplaatswereld is tegenwoordig bijna harmonieus te noemen. Het wederzijds begrip is toegenomen. Lees verder
Bekijk het volledige artikelBekroonde verhalen
‘Vertel uw eigen verhaal over een mooie of bijzondere plek op een begraafplaats. In maximaal 500 woorden,’ zo luidde de opdracht voor de verhalenwedstrijd die dit jaar was georganiseerd ter gelegenheid van het Weekend van de Begraafplaats. De drie beste verhalen werden op 26 mei tijdens een bijeenkomst op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden bekend gemaakt en de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Onderdeel van de prijs is de publicatie van de drie verhalen in De Begraafplaats.
Verder in dit nummer
Keuzestress. De column van Mariska Overman. Schokkend nieuws. Column van Anja Krabben. De Dames bezoeken de gemeentelijke begraafplaats in Klaaswaal. In de Dode Hoek pleit Babs Bakels voor het behoud van het woord ‘lijk’. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Agenda Studie en Opleiding en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.
De (nieuwe) maat der funeraire dingen
© Wim CappersGrote kans dat ‘anderhalvemetersamenleving’ het ‘Woord van het Jaar’ wordt. De oproep om afstand te houden heeft grote gevolgen voor de maatschappij. Dat was ook merkbaar tijdens uitvaarten. Op het beperken van het aantal aanwezigen en het schrappen van condoleancebijeenkomsten kwam veel kritiek. Een laatste afscheid is immers van belang voor het rouwproces. Wat zijn de huidige uitgangspunten voor de inrichting van de lijkbezorging en de samenleving? En moeten die worden aangepast?