De Begraafplaats

augustus 2018

Liefst groen en traceerbaar - Asbezorging op begraafplaatsen in historisch perspectief

© Wim Cappers

Rond crematoria liggen urnentuinen. Op grote begraafplaatsen staat vaak een crematorium en op bijna elke begraafplaats is asbezorging mogelijk. Hoe ontstonden de diverse vormen van asbezorging? Wanneer kwam de vermenging van begraven en cremeren tot stand? En vooral, welke voorkeuren hadden en hebben nabestaanden als het gaat om asbezorging? Een historische rondgang langs crematoria en uiteraard begraafplaatsen.

Creatief en betaalbaar

© Gerda Nater

Hoe houd je als begraafplaats de kosten van asbestemmingen in de hand? En op welke termijn kun je daar plannen voor maken? Hoeveel mag een plek per urn kosten? We zochten de antwoorden in de gemeente Borne waar een nieuw urnenveld is gecreëerd voor 300 plekken.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

© Anja Krabben

Investeren in diverse vormen van asbestemmingen is voor de meeste begraafplaatsen een noodzaak geworden om te overleven. Met een columbarium alleen redt u het niet meer. Inspirerende voorbeelden uit Breda, Amsterdam, Zoetermeer, Rotterdam en Heemstede.

Bekijk het volledige artikel

Troostplekken voor het verdriet van morgen

© Pauline Prior

Dirry de Bruin maakt bijzondere asbestemmingen en herinnerings- en herdenkingsplekken voor verstrooivelden. En niet altijd van glas, zoals de buitenwereld vaak denkt. Het is ook meer dan alleen een object neerzetten. “Ik maak plekken. Ik schep een sfeer of versterk de sfeer van een plek.”

As in een oud fort

© Pauline Prior

De plaatsing en het bewaren van as is niet meer voorbehouden aan begraafplaatsen en crematoria. Het kan op steeds meer en steeds bijzonderder plaatsen, zoals in een oud fort in Abcoude.

As op een historisch landgoed

© Gerda Nater

Steeds vaker kiezen mensen voor een laatste rustplaats in de natuur. Aanvankelijk ging dat alleen om natuurbegraafplaatsen, inmiddels zijn er ook meerdere natuurgebieden waar uitsluitend urnen mogen worden bijgezet. Zoals de drie landgoederen van Urnengedenkparken Nederland B.V. Vanwege de kwetsbaarheid van bos, bodem en grondwater is er alleen plaats voor as in onvergankelijke urnen. Want niemand weet wat as werkelijk doet in de natuur.

Extensief beheer, deel 4: Zomer, heerlijke zomer!

© Bert Pierik

de begraafplaats een steeds logischer keuze. Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, heeft daar al vanaf 2003 ervaring mee. In vijf bijdragen vertelt hij wat daar bij komt kijken. Ditmaal over de bloemetjes en de bijtjes.

Biologisch en bosrijk

© Pauline Prior

Op de vijf begraafplaatsen van gemeente Wijdemeren vinden jaarlijks 75 begravingen plaats. En slechts twee tot drie asbijzettingen en een enkele verstrooiing. “Het is hier bosrijk, mensen verstrooien vast veel op eigen gelegenheid.” De afgelopen jaar is gewerkt aan nieuwe asbestemmingen en is vooral begraafplaats Berestein klaar om de as binnen te halen.

Het LOB-bestuur stelt zich voor, dit keer Kees van Tilborg

© Pauline Prior

Na Tonnie Homan, Mieke Verkuil en Roel Stapper is nu Kees van Tilborg aan de beurt. Hij noemt zichzelf ‘enigszins een uitzondering binnen het bestuur’. Hij vertegenwoordigt de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in de Protestante Kerk Nederland (PKN), hij zit in het bestuur van de VKB. Er zijn 439 PKN-begraafplaatsen.

Verder...

Nieuw: Agenda Studie en Opleiding. De mooiste crematoria van Europa. Door Anja Krabben. Het begraafplaatsgevoel is van landschapsarchitect Ada Wille. Door Anna Kroon. Wij doen niet aan asbestemmingen. Column van Mariska Overman. De Dames inspecteren twee begraafplaatsen op Texel. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer van 2018 komt uit in week 40.