Meedoen aan de Week
© Anja KrabbenDe eerste begraafplaats die zich dit jaar aanmeldde als deelnemer aan de Week van de Begraafplaats was de Protestante Begraafplaats Vredehof in Tilburg. Voorzitter Ton van der Leun is trots op zijn groene begraafplaats. “Stuur die twee Dames maar langs. Wij hebben vertrouwen in ons product.”
Enthousiaster dan Ton van der Leun zal je ze niet snel vinden, bestuurders van begraafplaatsen. Als het aan hem had gelegen had de begraafplaats verleden jaar ook al meegedaan, maar het is lastig voor vrijwilligers – die door de week fulltime elders werken – ook nog extra uren te draaien voor iets wat niet direct tot de normale werkzaamheden behoort.
Van der Leun: “Maar dit jaar valt de week precies samen met een beeldende kunst-route die hier in de buurt wordt georganiseerd, en dat is te mooi om dan niet tegelijkertijd iets te organiseren. En daarbij is het natuurlijk een prachtige tijd van het jaar om de begraafplaats te bezoeken.”
Heeft de begraafplaats dan kunst te bieden? “Geen ‘echte kunst’, maar mooie grafmonumenten zijn er genoeg, zowel oude als moderne, van natuursteen, hout, metaal en glas. Sommige grafmonumenten kun je gerust aanmerken als kunst. Het is een kleine, maar mooie begraafplaats.”
Thema dit jaar is ‘Verborgen tuinen van Nederland’, past dat bij Vredehof? “Nou en of. We hebben hier geweldig mooie bomen, zoals eiken, beuken, platanen, berken, lindes en esdoorns, die al tientallen jaren oud zijn. Immers: de begraafplaats is in de jaren dertig aangelegd. Circa twintig bomen zijn door de gemeente als monumentaal aangemerkt. Ook vóór de begraafplaats staan monumentale bomen. En aan de overkant van de begraafplaats heeft de gemeente een rijtje hemelbomen neergezet.” Vanwege de naam? “Dat denk ik. Echt, deze begraafplaats is bij uitstek geschikt voor dit thema. We hebben verleden jaar bijvoorbeeld een rondleiding gegeven samen met de Stichting Stadsbomen Tilburg. De man van Stadsbomen vertelde over de bomen en ik over de graven. Daar kwam veel volk op af. Dat zouden we zo weer kunnen doen.”
Alle vertrouwen
Wat is de belangrijkste reden om mee te doen aan de Week, zeker gezien het extra werk dat dit toch met zich meebrengt? “We hebben hier nu circa zestig begrafenissen per jaar. Dat is best veel voor een kleine begraafplaats van een dikke hectare groot, maar het aantal loopt iets terug. We doen mee om twee redenen. Omdat we echt trots zijn op de begraafplaats en dit graag willen uitdragen. Maar ook om de exploitatie gezond te houden. We draaien nu ongeveer quitte, dat moet niet minder worden. We moeten het begraven dus weer populairder zien te maken. Meedoen aan de Week leidt mogelijk tot publiciteit en dus tot meer aandacht en publiek. En veel werk, ach, je kunt het zo breed en smal maken als je zelf wilt.”
Het valt Van der Leun op dat crematoria veel aan naamsbekendheid en marketing doen. Net als uitvaartondernemingen. “Waarom laten begraafplaatsen zo weinig van zich horen?”
Aandacht van de pers is daarom welkom, ook van De Begraafplaats, die hij altijd ‘van voor toch achter’ leest, zegt hij. Zijn vrouw overigens ook, zo vertelde ze eerder aan de telefoon, toen Van der Leun niet thuis was. “O, dat wist ik helemaal niet. Maar het is ook zo dat als we in het buitenland zijn altijd de plaatselijke begraafplaats bezoeken.”
“Stuur die twee Dames maar langs,” zegt hij. Is hij zo vol van vertrouwen op een goede recensie van De Dames? “Wij hebben vertrouwen in ons product. We zijn bezig een slag aan het maken, in professionalisering en in modernisering, in het onderhoud bijvoorbeeld. Al zijn er ook nog open eindjes… De begraafplaats ziet er goed uit. Laatst was ik bij een begrafenis op onze begraafplaats, dat komt overigens weinig voor. De pastoor zei – en hij wist niet wie ik was – ‘Welkom op de mooiste begraafplaats van Tilburg’. Fantastisch vond ik dat.”
En dat Vredehof de mooiste is wil Van der Leun graag aan heel Tilburg en omstreken laten weten.