Geen economische crisis op begraafplaats
Omzetten dalen, bedrijven vallen om en werknemers komen op straat te staan. Het is zo langzamerhand wel bekend: de economische crisis is overal. Maar nog niet op de begraafplaats.
Hoewel… in België beknibbelen nabestaanden op kisten, rouwkaarten en kransen. Gemiddeld geven ze er per begrafenis vierhonderd euro minder aan uit, zo viel begin april in BN De Stem en andere dagbladen te lezen. Die hadden het nieuws gekopieerd uit de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Maar voor de begraafplaatsen zelf lijkt er weinig te veranderen. De LOB laat weten geen signalen te krijgen dat de crisis doordringt tot begraafplaatsen. Dat klinkt logisch, want gemeenten zetten door de crisis niet plotsklaps het mes in de exploitatie van de begraafplaats. Aan de andere kant: veel uitvaartverzekeraars hebben, net als alle andere beleggers, forse verliezen geleden op de beurs. Dat zou zijn weerslag kunnen hebben op begraafplaatsen.
“Ik zie geen gevolgen,” laat Willem van der Putten van Stichting Grafzorg weten. Hij denkt niet dat verzekeraars hun verliezen door de economische crisis compenseren met hogere premies. “Ik ben tegen al die paniekverhalen. Het is hetzelfde als bij de pensioenen. Er is zoveel geld in kas bij de pensioenen dat ze de eerste dertig jaar gewoon alles kunnen uitkeren. Alleen omdat ze in theorie over tientallen jaren geld tekort komen, nemen ze nu maatregelen.” Financiële instellingen hebben, zo stelt Van der Putten, vele jaren om weer buffers aan te leggen. Zijn er wellicht verzekeraars die voor een ander type graf kiezen? “Daar hoor ik niks van. Bovendien kiezen verzekeraars het graf niet uit. Dat gebeurt alleen bij Dela. Maar daar kiezen ze toch al het goedkoopste soort graf.” Worden grafrechten dan misschien niet verlengd, omdat mensen nu even geen geld hebben? Van der Putten: “Ik betwijfel of mensen krap bij kas zitten. Ik denk het niet. En in acht van de tien gevallen worden die kosten betaald uit de erfenis. De kosten voor een graf zijn vaak maar een klein deel daarvan.”
Dela: geen probleem
Toch ook maar eens even navragen bij een uitvaartverzekeraar. Dela belegt op de beurs en bezit daarnaast onroerend goed. Die moet toch klappen hebben gekregen. Of niet? “De waarde van onze beleggingen en het onroerend goed neemt af,” geeft woordvoerder Martin Kersbergen toe, “maar die hebben wij nu niet nodig. Wij kunnen best wachten. En omdat wij maandelijks premies innen, hebben wij ook geen cashflow problemen.” Ook is de economische crisis voor Dela geen aanleiding om de polisvoorwaarden aan te passen of de premies te verhogen. “Daar is heel wat meer voor nodig. De premie wordt niet verhoogd en het pakket wordt niet uitgekleed. Dat is helemaal niet aan de orde,” verzekert Kersbergen nog maar een keer. “Als je dat als verzekeringsmaatschappij al na één jaar zou moeten doen, dan zou je een financieel heel zwakke positie hebben.” Komt bij dat Dela een corporatie is, die niet zijn geld aan aandeelhouders hoeft uit te keren. “Onze vermogenspositie is heel sterk. Wij kunnen best zo’n jaar dragen. Geen enkel probleem.”
Wat merkt u van de crisis?
Wij hebben zowel op de site van de LOB (www.begraafplaats.nl) als op uitvaartbranche.nl geprobeerd een discussie te starten over de kredietcrisis en de mogelijke gevolgen voor begraafplaatsen. ‘Geprobeerd’, want reacties kwamen er niet. Behalve dan van de ook hier geciteerde Willem van der Putten (‘misschien dat uitvaartondernemers er iets van merken, maar begraafplaatsen weinig of niets, is mijn stellige indruk’). Heeft Van der Putten gelijk? Of zijn er bijvoorbeeld gemeenten die bezuinigen op voorzieningen of personeel op begraafplaatsen? Door nog maar even niet die geplande urnenmuur te plaatsen? Of die extra groenman pas later aannemen? Laat het ons weten op [email protected].