Protestantse Begraafplaats Bergeijk
Profiel begraafplaats
De begraafplaats aan de Bucht 11 in Bergeijk ligt op loopafstand van het centrum van Bergeijk. Het is met een oppervlak van 1980 m2 is een kleine, maar sfeervolle begraafplaats. Zij is rechthoekig van vorm, omgeven door een esdoornheg en te bereiken via een met een hek afgesloten pad wat uitkomt op de Bucht. Op de begraafplaats staan diverse grote beukenbomen waarvan één opgenomen is in het landelijk register van de Bomenstichting en enkele anderen door de gemeente als monumentaal zijn aangemerkt.
Er bevinden zich momenteel ruim 120 graven waarvan enkele bijzondere van de fam. Van Galen die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Bergeijk in de 19e eeuw. Ook zijn er 16 urnenkeldertjes. Er staan verder geen gebouwen op de met gras bedekte begraafplaats waar nog voldoende ruimte is voor uitbreiding van het aantal graven. De graven zijn steeds enkeldiep omdat de vrij zanderige bodem dubbeldiepe graven niet toelaat.
De begraafplaats is sinds begin 2024 in eigendom bij de Stichting Protestantse Begraafplaatsen in de Kempen. Deze stichting is in 2020 opgericht. De doelstelling is het op zorgvuldige wijze verzorgen van begravingen en bijzettingen op de begraafplaatsen in i) Bergeijk aan de Bucht, ii) Bladel aan de Oranje Nassaulaan en iii) Hoogeloon aan de Landrop. Deze begraafplaatsen waren voorheen eigendom van de lokale Protestantse gemeenten.
Foto's
Mogelijkheden
- Particuliere graven
-
TYPE GRAVEN
- zandgraf
-
ASBESTEMMING
- urnengraf
- urn bijzetten in/op bestaand graf
-
GRAVEN MET GELOOFSOVERTUIGING
- openbaar
- rooms katholiek
- protestants
Geschiedenis of oorsprong
De begraafplaats in Bergeijk dateert uit 1863 toen de toenmalige protestanten een eigen begraafplaats kregen toegewezen aan het Keulsche pad, nu de Bucht geheten. Voor die tijd vonden de begravingen plaats op het kerkhof rondom de centraal gelegen Hofkerk waar ook de katholieke gelovigen werden begraven.
In 1874 werd de begraafplaats vergroot, een lijkenhuis gebouwd en een 21 artikelen tellend reglement opgesteld. In dit reglement werden veel zaken beschreven. Niet alleen staan zaken omschreven als indeling, klasse en tarief, maar ook komen kleding bij de uitvaart en een nauwkeurige taakomschrijving voor de doorgraver aan bod.
In de loop der jaren is het lijkenhuisje verdwenen en ook is het ingangspad, wat oorspronkelijk uit oostelijke richting kwam, verlegd naar de huidige zuidwestelijke richting. De bij het lijkenhuisje behorende eikenhouten draagbaar is gelukkig wel bewaard gebleven bij de Heemkundekring van Bergeijk.
De begraafwet van 1869 verplichtte elke gemeente om te beschikken over een eigen algemene begraafplaats. Tot 1997 heeft deze begraafplaats daarvoor ook dienst gedaan. In onderling overleg werd bepaald dat in de zuidoostelijke hoek de algemene graven konden worden ingericht, maar heel strikt werd die regel niet toegepast. Bij de gemeentelijke herindeling van 1997 kwam de gemeentelijke begraafplaats van Luijksgestel, de ’Kapelakker’, binnen de grenzen van de nieuwe gemeente en zodoende werd dat de formele algemene begraafplaats. Door het liberale toelatingsbeleid heeft deze begraafplaats echter nog steeds een min of meer algemeen karakter behouden.
NB: zie ook “Bergeijk - Protestantse Begraafplaats De Bucht” door René ten Dam, 26 juli 2020, www.dodenakkers.nl (website Stichting Dodenakkers, funerair erfgoed)
Openingstijden
De Begraafplaats is overdag vrij toegankelijk
Tarieven 2024
* bij minimale looptijd
- Voor de complete prijslijst, neem contact op met de begraafplaats.
- Download reglement/verordening
Contact
Protestantse Begraafplaats Bergeijk
De Bucht 11
5571CT Bergeijk
Stichting Protestantse Begraafplaatsen in de Kempen
J.J. Bos
T: 06 4526 4618
E: [email protected]