België heeft de primeur: Eerste nissenheuvel bij Antwerpen
© Anja KrabbenMet een vleugje euforische overdrijving zou men kunnen stellen: Stonehenge in Zuid-West Engeland heeft zijn mysterieuze stenen cirkel, Wris in de provincie Luxemburg heeft zijn dolmens, Carnac in Bretagne heeft zijn veld van menhirs en Schelle bij Antwerpen heeft zijn nissenheuvel. Aldus de trotse burgemeester van Schelle.
Trots maakt de gemeente Schelle, vlakbij Antwerpen, melding van de ingebruikneming van een nissenheuvel op hun begraafplaats: ‘Een uniek project. Voorlopig bestaat nergens ter wereld een nissenheuvel zoals deze in Schelle.’ En dat is juist. Jarenlang hebben Ad Vervaart, uitvaartondernemer en bedenker van een snel op te bouwen en te plaatsen grafheuvel, en het bedrijf Remion, dat de grafheuvel op de markt brengt, Nederlandse begraafplaatsen warm proberen te maken voor hun project. En nu heeft België de primeur – Remion heeft ook een vestiging in België – en is de eerste ‘Vervaart/Remion-grafheuvel’ geplaatst in Schelle, aangepast als nissenheuvel.
Wij schreven er eerder over in herfst 1999 (nr.3/jr.1) in het artikel ‘Terug naar de grafheuvel’. Anton Vervaart noemde het destijds ‘een goede oplossing voor ruimtetekort op begraafplaatsen én een goede publiekstrekker.’ Veel begraafplaatsen waren het met hem eens, maar durfden de stap tot aankoop en plaatsing niet te zetten, laat de heer C. Hardeman van Remion weten. Hardeman: “Het eerste schaap over de dam krijgen is het moeilijkst. Begraafplaatsen waren geïnteresseerd én enthousiast, maar durfden niet af te gaan op de maquette of bouwtekeningen. Ze wilden er één in het echt zien. Dat kan nu. Ik heb al verschillende geïnteresseerden vanuit Nederland meegenomen naar België.”
De uit prefab betonnen elementen opgebouwde heuvel heeft een diameter van 25 meter en biedt als grafheuvel plaats aan 150 bijzettingen. In Schelle, waar de heuvel als urnenplaats wordt gebruikt, gaat het zelfs om 240 urnenplaatsen – met de mogelijkheid dit te verdubbelen tot 480 plaatsen, wanneer echtparen bijvoorbeeld in één nis willen liggen.
Ook in Schelle was de belangrijkste reden tot aanschaf ruimtegebrek; ‘gewone’ urnenmuren nemen meer plaats in beslag. Maar daarnaast was de mogelijkheid om op te vallen door de uitstraling die een dergelijke heuvel heeft, ook een belangrijk punt van overweging. Burgemeester Rob Mennes, die op 28 juni jongstleden de plechtige inhuldiging verrichtte, noemde de nissenheuvel in zijn toespraak een ‘innoverende ingreep’. Mennes: “Deze oeroude vormgeving (die van de tumulus of grafheuvel, AK) roept verwondering op, getuigt van stille eenvoud en serene grootheid, straalt aardse kracht en bovenmenselijke schroom uit. Deze Europese primeur vertaalt prehistorische vormentaal naar het heden en actualiseert ze als het ware.”
Behalve de al genoemde voordelen kan een grafheuvel ook aantrekkelijk zijn voor mensen die wél begraven willen worden – alleen niet in de grond (vanwege de angst voor wormen), of voor begraafplaatsen die problemen hebben met een te hoog grondwater.
Vervaart, die als bedenker van de heuvel uiteraard ook op de officiële opening was, noemt de heuvel ‘schitterend mooi’. “Het is heel bijzonder om te zien. De heuvel ziet er precies zo uit zoals ik hem bedacht had.”
Voor meer informatie: Remion, tel. (0346) 265 111.